Lacul Sfanta Ana
Lacul Sfanta Ana (in maghiara Szent-Anna to) este un lac vulcanic, fiind singurul astfel de lac de pe intreg teritoriul Romaniei. Este situat in masivul Ciomatu, de pe stanga Oltului, in apropiere de Tusnad. Lacul este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, dupa alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente eruptii vulcanice in Carpati si in Europa de Est, care a avut loc acum cateva zeci de mii de ani (probabil mai recent acum 42.000 ani).

Lacul Sfanta Ana se afla la o altitudine de 946 m. De forma aproape circulara, are o lungime de 620 m si o latime maxima de 460 m, o suprafata de 19,50 ha si o adancime maxima de 7 m. Lacul isi completeaza apele numai din precipitatii, neavand izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. In apa nu exista oxigen, motiv pentru care in aceasta nu traieste nici o vietate. Capacitatea trofica redusa a apei lacului se datoreaza si emanatiilor mofetice prin fundul lacului si prin peretii craterului.

Traseu:
Bucuresti - Brasov - Sfantu Gheorghe - Baile Tusnad - lacul Sf. Ana. Ca sa ajungi trebuie sa urmezi drumul E578, spre Sfantu Gheorghe pana la Bixad (sunt vreo 6 km) unde vei face la stanga (sunt indicatoare cu Balvanyos - 15 km si Lacul Sfanta Ana - 17 km)

Turistii veniti la lacul Sfanta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei avand la indemana o metoda empirica, dar exacta, oferita de muntele vulcanic: cele doua fisuri formate in munte care prevestesc vremea. Localnicii stiu ca "Daca emanatiile din fisuri pisca la nas, atunci e semn de furtuna, iar daca nu, ziua va fi insorita, tocmai potrivita pentru drumetii ". Fenomenul are o explicatie stiintifica. In munte se desfasoara inca o activitate post-vulcanica, sensibila la orice schimbare a presiunii atmosferice. Cand presiunea atmosferica scade, gazele, precum bioxidul de carbon si sulful, urca spre suprafata si inunda fisurile cu un miros intepator, semn ca vine ploaia.

Lacul Sfanta Ana, este o rezervatie complexa naturala, geologica, floristica si faunistica, fiind legat de Baile Tusnad prin poteci turistice.

Langa lac se afla o capela romano-catolica cu hramul Sfintei Ana. In aceata capela nu se mai oficiaza slujbe dar administratia doreste in viitorul apropiat sa cladeasca alta capela langa aceasta.
Se poate ajunge atat cu masinia si fara. Drumul este intr-o stare foarte buna. Daca doresti sa intri in rezervatie cu masina taxa este aprox. 20 lei iar daca nu doresti poti sa lasi masina in zona de campare iar in acest caz taxa este aprox 10 lei.

De asemenea poti sa faci si un tur al lacului pe jos aceasta durand doar o ora.
In final lacul Sfanta Ana merita vizitat pentru unicitatea si zona aferenta lui care te va impresiona pe deplin.

Mai jos iti prezentam un tur al lacului Sfanta Ana care, asa cum am spus si mai sus, dureaza aprox. o ora

Sursa text: wikipedia ro; sejur online
Sursa imagini: sejur online
Fotografii Lacul Sfanta Ana
Cazare 0  Cazare 1  Cazare 2  Cazare 3  Cazare 4  Cazare 5  Cazare 6  Cazare 7  Cazare 8  Cazare 9  Cazare 10  Cazare 11  Cazare 12  Cazare 13  Cazare 14  Cazare 15  Cazare 16